| | | |

Clubhouse nedir? Nasıl çıktı?

Bu işin arkasında iki arkadaş var, Rohan Seth ve Paul Davison

2011 yılında, Rohan, arkadaş guruplarının şehir içinde birbirlerini bulmasına yönelik bir uygulama üzerinde çalışıyormuş. Paul ise, insanların çevrelerindeki diğer insanlarla arkadaşlık kurmalarına yönelik “Highlight” isimli bir uygulama yazıyormuş. Bu iki kişi ortak biri sayesinde sosyal medya uygulamalarına ilgileri nedeniyle arkadaş oluyorlar. Arkadaş oluyorlar ama 10 yıl boyunca kendi işlerini geliştirmeye, uygulamalar yazmaya devam ediyorlar.

2019 yılında Rohan’ın Kızı Lydia’nın doğuştan gelen hastalığı ile ilgili bazı işler yaparken tekrar Paul ile temasa geçiyorlar. Eşlerinin destekleriyle beraber tekrar bir sosyal medya uygulaması üzerinde çalışmaya başlıyorlar.

2020 Mart ayında Clubhouse’u başlatıyorlar. Amaçlarının da; “açtığınızda, insanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlayarak, kapatabileceği” bir iletişim ağını ortaya çıkarmak olduğunu söylüyorlar.

Aradan geçen 3 ayda kullanan herkes çok beğeniyor uygulamayı. Aslında sessizce ilerleyip gerçekten iyi durumda olduktan sonra açıklamak istiyorlar ama olmuyor.

Bu 3 ayda, Amerika’da, George Floyd cinayeti ve sonrasında yaşanan olayların da etkisiyle insanların odalarda buluşarak görüşlerini söylemek istemeleri ile yükseliş başlıyor. Clubhouse bu süreçte, kitap kulüpleri, tartışmalar, komedi odaları, spor aktivite tartışma odaları gibi bir çok alanda insanların konuşmasına ve fikirlerini anlatmalarına yol açıyor. Son 10 ayda da, çok kısıtlı bir beta test kullanıcısından hıza büyüyen bir topluluk ağına dönüşüyor.

Neden herkese açık değil?
Clubhouse, uygulamanın herkes için yapıldığını söylüyor ama kullanıcı sayılarının bir anda 10 katına çıkarmak yerine yavaş yavaş büyümeyi önemli görüyorlar. Ayrıca, ekip şu an çok az kişiden oluşuyor. Ve başta android geliştirici olmak üzere işe alımları devam ediyor.

17-24 Ocak 2021 tarihleri arasında yaklaşık 2 Milyon kişi geliyor. Konuşun, öğrenin, gülün, eğlenin, tanışın ve bağlanın, diyorlar…

Uygulama hızla büyüyor ve yeni yatırımlar almaya devam ediyorlar. Yaklaşık 180’den fazla yatırımcıları var. Aldıkları bu yatırımları şu şekilde kullanacağız diyorlar;

  • Android uygulaması üzerinde çalışarak dünyanın her yerinden daha çok insana ulaşmak için,
  • Fazla kullanıcı gelmesiyle ortaya çıkan sunucu sorunlarını çözmek ve altyapıyı güçlendirmek için,
  • Kötüye kullanımı önlemek için destek birimini büyütmek için,
  • Uygulama kullanımındaki keşfet kısmını iyileştirerek daha iyi connect’leri kurmak için,
  • Creators’lara yatırım yapmak için.

Clubhouse şu an hala bazı şeyleri yoluna koymaya çalışıyor. Mesela;

  • Kullanıcı konuşmaların kaydedilmediğinde kötüye kullanım veya taciz gibi durumların değerlendirilmesi konusuna önem veriyorlar.
  • Bir çok kişinin bulunduğu bir odada bir kişiyi engellemek konusuna ayrıca kafa yoruyorlar. Direk oda Sahibi moderatör mü engelleyecek, yoksa oda içindeki belirli sayıda kişi işaretlerse mi engellenecek?
    Ayrıca sunucularda bu şikayetlere yönelik ne gibi önlemler alınmalı gibi konulara kafa yoruyorlar.
  • İnsanlar nasıl kullanıyorlar? Hangi gruplar oluşuyor? Irkçılık ve cinsiyet gibi Hassas konularda insanlar nasıl davranıyor? Gibi Kullanıcı davranışlarını analiz ediyorlar.

Devam eden süreçte; 1 Ekim 2020’de Clubhouse, yayınladığı blog yazısında;

Kullanıcıların, etnik köken, cinsiyet, ırkçılar ve din konularında çok yoğun sohbet odalarına ev sahipliği yaptığını ve bu odalarla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını açıkladılar.

Bununla beraber şikayet edenlerin tam olarak neyi şikayet ettikleri konusunu düşündüklerini, şikayet konusunun kime ve neye göre şikayet konusu olabileceğini değerlendirdiklerini ve bu konuda neler yapabileceklerini düşündüklerini açıkladılar.

Bu kapsamda, siyahi ve yahudi insanlara yapılanlar başta olmak üzere tüm ırkçılık, nefret ve taciz söylemlerini yapanların tespiti halinde suçun ciddiyetine bağlı olarak uyarılacak, hesabı askıya alınacak veya tamamen kapatılabilecek.

Clubhouse içinde dahil olunabilecek iki kategoride gurup bulunuyor.
Birincisi Room denilen moderatörlerin yönettiği odalar.
İkincisi Club denilen ve bir yöneticisi olan özel alanlar.
Amacımız bu moderatör ve kulüp yöneticilerinin odaları ve kulüpleri yönetmede kolaylık sağlayacağı araçları onlara sunabilmek.

Genel anlamıyla kullanım kurallarını ihlal edenlerle ilgili gelen raporlarla ilgili çalışmalar kapsamında;
-Anında incelemelere alıyoruz.
-Bu konularda danışman ekibi kuruyoruz.
-Büyüdükçe, kural ihlallerini inceleyen ekibi de büyütüyoruz, diyorlar.

Ek Notlar;

  • Girişimin yatırımcıları arasında a16z’in kurucu ortakları Marc Andreessen ve Ben Horowitz ile melek yatırımcı Ashton Kutcher gibi ünlü isimler bulunuyor.
  • Clubhouse’un yatırımcılarından Marc Andreessen’in herkesin bildiği cümlesi “Software is eating the world” cümlesi Clubhouse’ta “Community is eating the world” oluyor.
  • Mart 2020’de yayınlanan uygulama Mayıs 2020’de Crunchbase’e göre 10 milyon dolar yatırımı Andreessen Horowitz ve Kortschak Investments’tan aldı. Aynı dönemde CNBC haberine göre ise 100 milyon dolar değerlemeye ulaştı.
  • Bir diğer taraftan Vine’ı bitiren Twitter da bu alanda arayışta, Audio Spaces ile sesli sohbet odaları yapmak istiyor.
  • Clubhouse, 24 Ocak 2021’de açıkladığı verilere göre, haftalık 2 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştı.
  • Son 6 ay içinde 1500 üyeden haftalık 2 milyon kullanıcıya ulaşan Clubhouse, B serisi yatırım turunda Andreessen Horowitz’ten yatırım aldı. İçerik üreticiler için Creator Grand Program’ı duyuran girişim, Android sürümü üzerine çalışıyor.

Kaynaklar;
. Clubhouse Blog Yazısı-1, -2-, -3-
. Webrazzi Haberi-1, -2-

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.