Türk Kahvesi Nasıl Demlenir?
Bugün Clubhouse üzerinde Kahve kulübü canlı yayınına Türk Kahvesi demleme konusunda uzman olan Koray Erdoğdu ve Gürkan Kumak katıldı. Özellikle Koray Erdoğdu, Türk Kahvesi demleme yöntemi ile kazandığı başarılarından dolayı bizlere bol bol ipuçları ve dikkat edilmesi gereken konuları anlattı. Tavsiyelerde bulundu.
Ben de aldığım notları ve bu tavsiyeleri sizlerle paylaşmak istedim;
- Çekirdek olarak Afrika kahvesi – Etiyopya kahvesi tercih edilebilir.
- Kahvenin tazeliğini koruması için maksimum bir hafta saklanması öneriliyor. Dolayısı ile ihtiyacınız oldukça taze çektirilmesi önemli.
- Bakır cezve kullanılmalı, mümkünse 2 fincan kapasiteli olmalı fazla büyük olmamalı.
- Soğuk su kullanmayın. Oda sıcaklığının bir tık üstünde olan sıcaklıklar gayet iyidir. Temiz arıtma su veya pet şişe sular kullanılabilir. PH değeri olarak 6 ile 7.2 arasında sular tavsiye edilir.
- Türk kahvesi yaparken, 70 gr. suya 9 gr. kahve eklemeniz en doğru ölçü olacaktır.
- Cezvenin içine önce kahveyi koyun, sonra suyu dairesel hareketlerle, çırpmadan ve hızlı karıştırmadan yavaş yavaş dökün. Cezvenin kenarlarına kahvenin toplanmasına ve bulaşmasına izin vermeden karıştırarak suyu eklemeye devam edin.
- Ocağa koyun. Orta derece ateşte yaklaşık 1 dk 45 sn veya 2 dk arasında olması lazım.
- Köpük olmaya başladığında, 2-3 cm yükseldiğinde hemen ocaktan alıp fincana yavaşça döküyoruz.
- Fincan konusu da önemli. Asla fincanı ısıtmayın, hatta mümkünse soğuk olsun. Fincan seçimi olarak ağız kısmı dar, alt kısmı geniş olması gerekir. Üst kısmının dar olması köpüğü daha iyi tutması, alt kısmın geniş olması da telveyi daha iyi tutması içindir.
- Kahveyi fincana aldıktan sonra 3 dakika bekleyin. Kahvenin 75 dereceye düşmesi gerekiyor. Merak etmeyin soğuk olmuyor.
- Sonrasında afiyetle servis edebilirsiniz.
- Normalde köpük istenen bir şeydir ama tadım yaparken üzerinden köpük alınır ve sonrasındaki kısım dikkate alınır.
- Türk kahvesi pişirilmez, demlenir.
- Sütlü kahve yapmak isterseniz, kahveyi yukarda anlattığımız gibi demleyin. Bir yandan da sütü ısıtın, kaynar olmasın. Kahve olduktan sonra ısıttığınız sütü ekleyebilirsiniz.
- Kahveyi evde saklarken, Oksijen-Isı-Işık-Nem dörtlüsüne dikkat edilmelidir. Oksijen almayacak, ısıya, ışığa ve neme maruz kalmayacak şekilde saklanmalıdır. Özellikle buzdolabında saklamayın.
- Yukarıda anlattığımız yönteme yakın bir demleme yapan makine olarak Arzum Okka’yı tavsiye edebiliriz.
- Fincan seti olarak “koleksiyon – sufi” seti olabilir.
- Yeşil kahve’den de konuştuk. Özellikle hazma iyi geldiğinden bahsettik. Araştıracağız. Sonraki yayınlarda daha detaylı konuşacağız.
Yayına katılan, dinleyen ve okuyan sizlere özellikle, Koray Erdoğdu ve Gürkan Kumak’a ise katkılarından dolayı çok teşekkürler.
Sonraki yayınlara katılmak, fikirlerinizi paylaşmak isterseniz Clubhouse, twitter ve instagram üzerinde bizleri takip edebilirsiniz;
- Clubhouse Kahraman Uğurlu – https://www.joinclubhouse.com/@kahramanugurlu
- Clubhouse Kahve Kulübümüz – https://www.joinclubhouse.com/club/Kahve
- Twitter Kahraman Uğurlu – https://twitter.com/kahramanugurlu
- Instagram Kahraman Uğurlu – https://www.instagram.com/kahramanugurlu/
Yayından çok sonra 03 Mayıs 2021 günü, BloombergHT Radyo sunucusu Gözde Kuyumcu’nun yayınına konuk olan Cenk Girginol’un yayın videosunu da eklemek istedim.